Aρχαία Ελίκη - ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΨΩ

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Aρχαία Ελίκη

Πολιτισμός > Λαογραφία-Παράδοση
Ξένοι και ντόπιοι επιστήμονες ασχολούνται με την αρχαία Ελίκη
Έχουν περάσει 2360 χρόνια από τη νύχτα εκείνη του χειμώνα του 373/372 π.Χ., όταν ο φοβερός σεισμός και το παλιρροιακό κύμα, που ακολούθησε, προκάλεσαν κατολίσθηση, καταπόντισαν την Ελίκη και προξένησαν σημαντικές καταστροφές στη Βούρα και την Αιγείρα καθώς και σ’ όλα τα χωριά που βρίσκονταν στην παραλιακή τούτη ζώνη του Κορινθιακού κόλπου.
Από τότε η καταποντισμένη πολιτεία που σήμερα βρίσκεται σκεπασμένη απ’ την ύλη των δύο ποταμών, που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά, έχει τυλιχτεί στο μύθο και το θρύλο.
Στις 14-16 Δεκεμβρίου 1979 πραγματοποιήθηκε εδώ το πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη θρυλική πολιτεία που σήμερα βρίσκεται στα έγκατα τούτου του αιγιαλού. Έλαβαν μέρος σ’ αυτό αντιπρόσωποι από πολλές χώρες του κόσμου: επιστήμονες, ιστορικοί, ερευνητές και γεωγράφοι συζητώντας τρεις μέρες για το φαινόμενο εκείνης της χειμωνιάτικης νύχτας του 373 π. Χ. Ένας ολόκληρος τόμος 315 σελίδων γράφτηκε στα πρακτικά του συνεδρίου εκείνου.
Αλλά και πριν απ’ το συνέδριο του 1979 πολλοί επιστήμονες παγκοσμίου κύρους ασχολήθηκαν με τούτη την καταπράσινη περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους δυο ποταμούς, τον Σελινούντα και τον Κερυνίτη, και που στα βάθη της κρύβεται το αντικείμενο των ερευνών τους.
Πριν φύγουμε απ’ εδώ για τη Βούρα, θα παραθέσουμε μερικά ονόματα ξένων και ντόπιων ιστορικών – ερευνητών που μας φωτίζουν με την εργασία τους το οδοιπορικό μας. Ο πρώτος που ασχολήθηκε, όπως και παραπάνω ανιστορήσαμε, είναι ο Γάλλος περιηγητής και ιστοριογράφος Φραγκίσκος Πουκεβίλ. Ακολουθούν ο Ερνέστος Κούρτιος, διάσημος Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος, ο Ιούλιος Σμιτ, Γερμανός αστρονόμος και πρώτος διευθυντής (1858) του Αστεροσκοπείου Αθηνών, γνωστός για το έργο του «Μελέτη περί Ελίκης».
Ακόμη, ο Γερμανός αρχαιολόγος Παύλος Βέλτερς, που υπηρέτησε στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των Αθηνών από το 1887 ως το 1900∙ ο Γάλλος σεισμολόγος Μοντέσσυ ντε Μπαλλόρ, ο διάσημος Άγγλος φιλέλληνας Στάνλεϋ Κασσόν με το βιβλίο του «Υποβρύχιες έρευνες στην Ελλάδα», ο Ροβέρτος Ντεμανζέλ, Γάλλος αρχαιολόγος φιλέλληνας κι αυτός διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών, με το βιβλίο του «Υποθαλάσσιαι έρευναι εις την Ελίκην της Ελλάδος». Από τους δικούς μας επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το εν λόγω θέμα είναι ο Σπύρος Δοντάς στην «Υδρογραφική ανίχνευση της εν τω Κορινθιακώ κόλπω καταβυθισθείσης μεγάλης αρχαϊκής πόλεως Ελίκης». Ο Νικόλαος Μουτσιόπουλος που έγραψε στα «Τεχνικά χρονικά», μελέτη με τίτλο «Η Βούρα και το Γάιον», καθώς και δεύτερη μελέτη «Αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής της αρχαίας Βούρας».
Επίσης, πολύ ασχολήθηκε με τούτη την περιοχή ο Σπύρος Μαρινάτος στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών στην «Έρευνα περί την Ελίκην», καθώς και ο Γεώργιος Γεωργαλάς πάλι στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών «Περί του καταποντισμού της Αρχαίας Αχαϊκής πόλεως Ελίκης». Τέλος, ο γνωστός ωκεανογράφος πλοίαρχος του «Καλυψώ», Ζακ Υβ Κουστώ, ερευνητής των βυθών των θαλασσών της Ελλάδος, ασχολήθηκε με έρευνες το Μάρτιο του 1976 στην περιοχή της αρχαίας Ελίκης.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι έρευνες της αρχαιολογικής σκαπάνης θα μας παρουσιάσουν περισσότερα στοιχεία για τη θρυλική Ελίκη, που χάθηκε άξαφνα μια νύχτα του χειμώνα του 373/372 π.Χ. από ισχυρό σεισμό.
Θα ήταν παράλειψη για το οδοιπορικό μας, αν δεν παραθέσουμε το ποίημα του Ηλία Παπαϊωάννου, που συμπεριλαμβάνει όλα όσα ανιστορήσαμε για τούτη την περιοχή σήμερα.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού