18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ελληνορθόδοξη Κοινωνία Προσώπων ΔΙΨΩ

Μακάριοι οι διψώντες και οι πεινώντες την δικαιοσύνην,ότι αυτοί χορτασθήσονται

Μπουρλά: Γιατί η Pfizer επέλεξε το Ισραήλ…και όχι την Ελλάδα-Aντάλλαγμα η συγκέντρωση στοιχείων για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.

Η Pfizer συμφώνησε με το Ισραήλ να παράσχει όσα εμβόλια χρειάζονταν για όλο τον πληθυσμόΗχώρα στην οποία η Pfizer θα προμήθευε πολλά εμβόλια ώστε να ξεκινήσει το πρώτο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο, τον Δεκέμβριο του 2020, προσφέροντας στοιχεία σε όλα τα υπόλοιπα κράτη, έπρεπε να είναι μικρή και να διαθέτει καλά συστήματα συγκέντρωσης στοιχείων.
Η Pfizer και ο επικεφαλής της Αλμπερτ Μπουρλά είχαν κάποιες χώρες στο μυαλό τους. Η Ελλάδα ήταν μια επιλογή, αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα ιατρικών αρχείων δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Ο Μπουρλά σκέφτηκε και τη Σουηδία, αλλά ανησυχούσε ότι αυτό θα ενοχλούσε άλλες χώρες της ΕΕ. Εκείνο που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή του Ισραήλ ως χώρας στην οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα ήταν, εξηγεί ο Μπουρλά σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο τότε πρωθυπουργός «Μπίμπι Νετανιάχου. Ενδιαφερόταν για τα πάντα, μάθαινε τα πάντα, με πήρε τηλέφωνο τριάντα φορές και ρωτούσε:
Τι θα γίνει με τους νέους; Τι θα γίνει με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη; Είμαι σίγουρος ότι το έκανε για τον λαό του, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι σκεφτόταν πως θα τον ευνοούσε και πολιτικά», εξηγεί ο Μπουρλά, που είναι εβραϊκής καταγωγής. Βέβαια, οι ελπίδες του Νετανιάχου διαψεύστηκαν μια και δεν είναι πια πρωθυπουργός, όμως το αφεντικό της Pfizer επαινεί τον τρόπο με τον οποίο διεκδίκησε εκείνο που ήθελε.
Η συμφωνία έκλεισε με το Ισραήλ, η φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να παράσχει όσα εμβόλια χρειάζονταν ώστε να εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός με αντάλλαγμα τη συγκέντρωση στοιχείων για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Οι υγειονομικές Αρχές όλων των χωρών παρακολουθούν ακόμα τα στοιχεία που έρχονται από το Ισραήλ για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και για την πιθανότητα τρίτης ενισχυτικής δόσης.
Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Κρόου των «Financial Times» τον κάλεσε για γεύμα και συνέντευξη – πήγαν στο διάσημο ελληνικό εστιατόριο Milos στη Νέα Υόρκη, που είναι γνωστό για τα ψάρια του. Ομως ο Μπουρλά προτιμά παϊδάκια, μετρίως ψημένα και κρασί. Λευκό κρασί. «Κάτι ξηρό. Ενα μπουκάλι, γιατί θα πιούμε», παραγγέλνει στον σερβιτόρο στα ελληνικά. Ενα μπουκάλι «Βενετσάνος Σαντορίνη».
Περιγράφει τη στιγμή που έμαθε ότι οι επιστήμονες της εταιρείας του έφτιαξαν το εμβόλιο. Βρισκόταν σε μια συνάντηση μέσω Zoom. «Ακουσα για αποτελεσματικότητα 95% και δεν το πίστευα, νόμιζα ότι δεν άκουσα καλά», λέει. Ο δημοσιογράφος παρατηρεί στο αριστερό του χέρι ένα ασυνήθιστο χρυσό δαχτυλίδι, που έχει χαραγμένο σε μαύρη πέτρα μια αρχαία ελληνική περικεφαλαία. «Ηταν του πατέρα μου. Δεν ξέρω γιατί ή πώς το απέκτησε, αλλά μου άρεσε. Και όταν πέθανε, το πήρα», λέει και επιστρέφει τη συζήτηση στα εμβόλια και στην τεχνολογία mRNA που επέλεξε η εταιρεία του να χρησιμοποιήσει. «Εάν το mRNA είχε αποτύχει, θα βρισκόμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση τώρα. Θα χρειαζόταν να εμβολιάσουμε πολύ περισσότερους για να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα – 40% με 50% περισσότερους».
Η Pfizer πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αναμένει οι πωλήσεις του εμβολίου να φθάσουν τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με τις προβλέψεις της πριν από τρεις μήνες. Αυτό δείχνει εν μέρει την προτίμηση των αρμοδίων σε όλο τον κόσμο για εμβόλια mRNA, κυρίως απέναντι στις νέες μεταλλάξεις. Ομως αυτή η αναντίρρητη επιτυχία για την Pfizer ήρθε με έναν βαρύ ίσκιο.