18 Απριλίου, 2024

Ελληνορθόδοξη Κοινωνία Προσώπων ΔΙΨΩ

Μακάριοι οι διψώντες και οι πεινώντες την δικαιοσύνην,ότι αυτοί χορτασθήσονται

Η Ιωάννα Κολοβού, η γυναίκα που ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης

Η Ιωάννα Κολοβού, η γυναίκα που ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης είχε επιλέξει για το γραφείο Τύπου του όσο διετέλεσε Υπουργός, και η οποία ήταν και ιδρυτικό στέλεχος της επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας, αποκαλύπτει μία άγνωστη ιστορία με τον Μίκη Θεοδωράκη. H γυναίκα αυτή ήτα δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη για πάνω από 40 χρόνια.

Σε μία αποστολή της επιτροπής της Ελληνοτουρκικής Φιλίας, η κ. Κολοβού αποκαλύπτει ότι ο Μίκης έψαλλε εν χορώ «Τη Υπερμάχω» μέσα στην Αγία Σοφία, ενώ ήταν παρόντες και Τούρκοι.

«Μόνο ο Μίκης θα το έκανε αυτό» σχολιάζει η κ. Κολοβού, μιλώντας στην ιστοσελίδα Sputnik.gr, ενώ αφηγείται το παντελώς άγνωστο περιστατικό.

«Στο πρώτο ταξίδι της Επιτροπής το 1985 στην Τουρκία επισκεφτήκαμε την Αγιά Σοφιά. Και λέει ξαφνικά ο Μίκης:

-Λοιπόν, θα πούμε «Τη Υπερμάχω». Ήταν και οι Τούρκοι παρόντες. Δεν αντέδρασαν. Συγκατένευσαν. Μόνο ο Μίκης θα το έκανε αυτό και μόνο με τον Μίκη θα το αποδέχονταν», σχολιάζει η Ιωάννα Κολοβού, που θυμάται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν δείξει το ισλαμιστικό πρόσωπό του, «είχε επισκεφτεί τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη στην οικία του στην Ακρόπολη».

«Αυτό που είναι άγνωστο είναι ότι ήταν ένας πάρα μα πάρα πολύ ευγενικός άνθρωπος. Παρότι ήταν παγκόσμιος, κι όπου πηγαίναμε στο εξωτερικό, ακόμη κι αν δεν γνώριζαν ελληνικά, αντιδρούσαν στα τραγούδια του όπως αντιδρούν στην Ελλάδα. Ήταν μοναδικό το πόσο έμπαινε στην καρδιά των ανθρώπων».

Στο ερώτημα τι αγάπησε περισσότερο ο Μίκης,η Ιωάννα απαντά:
-Την Ελλάδα. Ήταν βαθύς λάτρης της πατρίδας, παρότι οικουμενικός και παγκόσμιος, κι έλεγε “οι προδότες εθνομηδενιστές να φύγουν τώρα”.

Δεν θα υπάρξει άλλος Μίκης!», καταλήγει η κυρία Κολοβού.

Να θυμηθούμε ότι ένας άλλος χριστιανός που τόλμησε να ψάλει το «Τη Υπερμάχω» μέσα στην Αγία Σοφία ήταν και ο μακαριστός Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος, όταν την επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την συμμετοχή του στην κηδεία του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.