4 Φεβρουαρίου, 2023

Ελληνορθόδοξη Κοινωνία Προσώπων ΔΙΨΩ

Μακάριοι οι διψώντες και οι πεινώντες την δικαιοσύνην,ότι αυτοί χορτασθήσονται

ΟΗΕ: «Θα αρκούσε το 2% της περιουσίας του Έλον Μασκ για να λύσει την παγκόσμια πείνα»

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ τόνισε ότι μια μικρή ομάδα πολύ πλουσίων του πλανήτη – όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος – θα μπορούσε να συνδράμει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας διαθέτοντας ένα μικρό κομμάτι της τεράστιας περιουσίας τους.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τον ιδρυτή της Tesla και της Space X και τον ιδρυτή της Amazon και της Blue Origin, o Ντέιβιντ Μπίσλεϊ τόνισε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Connect the World του CNN την ανάγκη να «αναλάβουν δράση για μία και μοναδική φορά» οι δισεκατομμυριούχοι και να διαθέσουν «έξι δισ. δολάρια για να βοηθήσουν 42 εκατ. ανθρώπους, που θα πεθάνουν κυριολεκτικά [ από την πείνα] αν δεν τους βοηθήσουμε». «Δεν είναι περίπλοκο», πρόσθεσε με νόημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Μασκ, έχει σύμφωνα με το Bloomberg, καθαρή περιουσία σχεδόν 289 δις. δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπίσλεϊ του ζητά να δωρίσει μόλις το 2% των χρημάτων του. Τα καθαρά κέρδη των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων σχεδόν διπλασιάστηκαν αφότου ξεκίνησε η πανδημία κι έφτασαν αυτόν τον μήνα τα 5.04 τρισ. δολάρια, όπως αναφέρουν οι προοδευτικές οργανώσεις Americans for Tax Fairness και Institute for Policy Studies. Kι αυτά την ώρα που λόγω συνδυασμού αρκετών κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγειονομική κρίση, πολλές χώρες βρίσκονται στο κατώφλι της πείνας, όπως σημείωσε ο Μπίσλεϊ.

Το ήμισυ του πληθυσμού του Αφγανιστάν, δηλαδή κάπου 22,8 εκατ. άνθρωποι – αντιμετωπίζει λόγω της καλπάζουσας ανεργίας και της κρίσης ρευστότητας μια οξεία επισιτιστική κρίση, ενώ απειλούνται περί τα 3,2 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με έκθεση του WFP που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας είναι πληθυσμοί και στην Κεντρική Αμερική, από τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα μέχρι το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα. «Σιτίζουμε πολλούς ανθρώπους εκεί κάτω και το κλίμα αλλάζει με κυκλώνες και ξαφνικές πλημμύρες. Είναι ολέθριο», είπε ο Μπίσλεϊ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ 5,2 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια για να μην πεθάνουν από την πείνα στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοποίας – όπου διεξάγονται μάχες από τον περασμένο χρόνο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι – αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συναντούν τεράστια εμπόδια στην αποστολή τροφίμων στη δυσπρόσιτη αυτή περιοχή. «Δεν ξέρω πού βρίσκουν τροφή. Έχουμε ξεμείνει από καύσιμα και μετρητά για να πληρώνουμε τους εργαζόμενους μας αλλά και αδυνατούμε να στείλουμε τα φορτηγά μας στις περιοχές αυτές» παραδέχτηκε ο διευθυντής του WFP.